Article Index

Stichting Gerard Endenburg Foundation

Inhoud

1. Inleiding
2. Visie
3. Missie
4. Doelstelling
5. Organisatie
6. Financiƫn
7. Verslag 2013
8. Beleid 2014

1. Inleiding

De Stichting Gerard Endenburg Foundation is in oktober 2012 opgericht. De stichting is vernoemd naar Gerard Endenburg die een besluitvormingsmodel voor organisaties ontwikkelde op basis van gelijkwaardigheid.

De vorming van dit model is mede vorm gegeven door zijn schoolperiode bij Kees Boeke op de Werkplaats Kindergemeenschap te Bilthoven. Het model is na deze periode verder ontwikkeld en met succes toegepast in diverse geledingen in de maatschappij, zowel in de profit als non-profit sector.

Midden jaren zeventig is Gerard Endenburg gestart met het verder verspreiden van het model, eerst nationaal en naderhand ook internationaal.

Op basis van het model promoveerde Gerard Endenburg in 1992 op het onderwerp Sociocratie als Sociaal Ontwerp. Hij bekleedt momenteel aan de Universiteit Maastricht een bijzondere leerstoel "de lerende organisatie, in het bijzonder de sociocratische kringorganisatie".

Met de oprichting van de Stichting Gerard Endenburg Foundation is het mogelijk geworden om het algemeen welzijn van mensen te bevorderen middels het stimuleren van onderzoek en ontwikkeling in theorie en praktijk op het gebied van sociale innovatie, sociale cohesie en participatie van individuen, groepen en delen van de samenleving. Dit alles draagt, naar onze mening, bij aan het bevorderen van de leefbaarheid van de samenleving.

 

Het bestuur
December 2013